Webinar Duurzame inzetbaarheid | Breng verborgen patronen naar de oppervlakte
Online
Herken je dit: Er speelt iets binnen een team. En dit is van invloed op het functioneren van het team. Maar je kan niet goed duiden waar het knelt. Dat wordt namelijk niet benoemd. Ondanks meerdere pogingen om de uitdagingen op te lossen, keert steeds een patroon terug. Dit patroon kun je doorbreken. Zodat er een werkomgeving ontstaat die medewerkers stimuleert en inspireert. De kracht van een organisatie in Zorg en Welzijn zit in de interactie tussen medewerkers en de cultuur die je met elkaar creëert.
De onderstroom is niet concreet en tastbaar. Het zijn de onzichtbare krachten, waarden, groepsdynamieken en emoties die ons drijven. En die de werkcultuur beïnvloeden. De bovenstroom bestaat uit de concrete en functionele afspraken over hoe een team de gezamenlijke doelen gaat behalen. Dit geeft het team richting en focus, zodat duidelijk is welke kant het team op moet. Vanuit jouw rol als HR-professional of leidinggevende kun je de onderstroom zichtbaar maken. En vertalen naar een positieve bovenstroom: een omgeving waarin medewerkers zich gehoord, gewaardeerd en gemotiveerd voelen.
Wil je de organisatiecultuur versterken? Dan is het van belang om inzicht te krijgen in de onderstroom. Hoe herken je deze onderstroom als werkgever? En nog belangrijker: wat kan je hiermee doen? Vanuit werkgeversperspectief zijn we geneigd om problemen, issues en vraagtekens binnen onze zorg- en welzijnsteams op te lossen vanuit de bovenstroom. Rationeel en vanuit zichtbare, meetbare aspecten. Bijvoorbeeld door te kijken naar processen, structuren en regels. We zien hierbij vaak de onderstroom over het hoofd.
Annelies Hulsebosch & Marjolijn van Tol laten je uitgebreid kennismaken met de onderstroom door middel van kennisdeling, praktische voorbeelden en tools die je kunt inzetten om de onderstroom te gaan herkennen en erkennen. Als je inzicht hebt in de onderstroom, vergroot je de kans om de situatie te verbeteren. En creëer je een organisatiecultuur waarin open communicatie en respect centraal staan. Na dit webinar weet jij hoe je aan de slag kan gaan met bijvoorbeeld je kwaliteit van aanwezigheid, holding space en het stellen van systemische rake vragen.