In gesprek met Google: de kansen van Artificial Intelligence voor zorg en welzijn
| Nieuws
Een terugblik op een inspirerende bestuurdersbijeenkomst.
Op donderdag 16 mei jl. gingen we, na afloop van de ICT & Health World Conference, met sectorhoofd van Google Cloud Benelux Kurt Rommens en specialisten Erik Zwanenburg en Laura Slot in gesprek over de kansen, uitdagingen en mogelijke toepassingen van Artificial Intelligence voor zorg en welzijn.
Onder begeleiding van Maria Henneman verkenden we, samen met bestuurders uit zorg en welzijn, nieuwe inzichten om lopende plannen voor zorg en welzijn in onze regio verder te versterken.
We zijn op zoek naar manieren om het werken in zorg en welzijn echt anders in te richten. In de transformatieplannen die momenteel worden opgesteld, worden veelal interventies ingezet ter versteviging en optimalisatie van wat we al doen, maar we zullen daarmee de groeiende kloof tussen zorgvraag en benodigde arbeidscapaciteit niet volledig kunnen overbruggen. Wat kan de zorg leren van andere sectoren? Buiten de zorg zijn er al vaak oplossingen voor vraagstukken die binnen zorg en welzijn spelen.
Vraag van ons aan Google was dan ook: hoe kunnen nieuwe technologieën ons verder helpen in het grote arbeidsmarktvraagstuk? Hoe kan bijvoorbeeld Artificial Intelligence oplossingen bieden?
Er passeerden verschillende inzichten de revue: zeker 30% van alle data komt voort uit onze sector! En hier is schaalgrootte een voordeel: hoe meer data we hebben, hoe groter de kans is om patronen te vinden, bijv. bij het behandelen van ziekte/aandoening, maar ook het eerder kunnen inzetten van preventieve stappen. Kurt Rommens benadrukte de kansen die AI biedt om werknemers te ondersteunen bij repetitieve taken, om hen zo in staat te stellen zich te richten op complexere activiteiten. En met AI kunnen we patiënten al van eerste antwoorden voorzien, zonder dat de professional eraan te pas hoeft te komen, kunnen dienstroosters automatisch en meer op maat voor de professionals gemaakt worden en kan gemakkelijk in meerdere soorten applicaties tegelijk dezelfde informatie gerapporteerd worden. Dus efficiënt voor de client en voor de professional!
Duidelijk werd ook: de patiënt blijft eigenaar van zijn/haar data, Google biedt het platform waarop die data betekenisvol kunnen worden ontsloten, op maat voor ons. Het systeem versterkt ons, maar neemt het niet van ons over. Onderstaand een mooi voorbeeld hiervan.
Lucien Engelen deed een oproep aan ons allen: “We hebben een transformatieopdracht. Laten we deze omslag niet missen! Want ook als wij deze data niet inzetten ten behoeve van de cliënt, dan gaat de cliënt er toch zelf mee aan de slag!” Maria Henneman sloot af: “We zijn weer allemaal aan het denken gezet. Of we erin geloven of niet, uiteindelijk gaan we het allemaal gebruiken. Blijf zelf in control.”